lunes, 16 de febrero de 2015

Las otras Ortas

Orta esta acompañada por otras ciudades que comparten su nombre y mlsma histora. Encontra.mos ORTAS desde Turquia a Portigal. por cercnia nos fijaremos en tres
De estas tenemos documentos historicos desde la reconqidta y aunque oficialmente hoy tengan otro nombre la historia nos dice que durante muchos siglos compartieron nombre y vírgenes. ENSTRUCCION




Aldea d’Orta a la província de Conca (Huerta de la Obispalia)
La primera vegada que apareix el nom d'Orta com a tal, és en un document datat a Toledo el 14 novembre 1183, en el qual, Alfonso VIII dóna a la catedral de Conca "... el llogaret d'Orta,” totam et íntegram “... amb tot el seu terme i totes les seves pertinences per tenir lliurement i per sempre .

La reconquesta d'Orta va ser duta a terme per Alfonso VII, segurament entre 1144 i 1147, uns anys abans de la presa de Conca, portada a terme per Alfonso VIII en 1177. Aquest rei va ser el que va començar la repoblació, amb colons del nord i francesos. Orta devia ser colonitzada entre 1182 i 1187, segurament per bascos i navarresos. Una de les curiositats és que el patró d'Orta és San Mamés, patró també de Bilbao. Alfons VIII, va donar a la catedral de Conca les viles d'Orta, Abia, Villarejo Sobrehuerta, Villarejo Sec i Poveda, així com els llogarets de Malpesa i Cañada del Manzano, amb les que es va constituir el feu episcopal de la Obispalía, de la qual Orta va ser el seu cap, sent el seu primer senyor el bisbe de Conca don Joan Yáñez. Posteriorment Alfonso VIII va confirmar aquesta donació a Sant Julià, en document datat a Burgos el 11 abril 1198. D’aquí ha estat l’actual Huerta de la Obispalia com és coneix ara.

A Huerta del Rei, el 1222 es deia Orta i en àrab Warta, per tant anem bastant be. Els àrabs també relacionaven Orta, com a punt enlairat, muntanya, Segur que trobaràs alguna cosa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario